یکشنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
1402/05/25 - 14:38

« امروز» از سهیم کردن مردم در اقتصاد با مشارکت بورس گزارش می دهد

حق الناس نفتی و اتمی

امروز-لیلا زمانی: سخنگوی دولت به وضعیت بورس در ابتدای کار دولت سیزدهم اشاره کرد و گفت: وقتی دولت سیزدهم روی کار آمد، بورس وضعیت خوبی نداشت ولی دولت تلاش کرد تا طی دو سال گذشته، این حوزه به ثبات نسبی برسد.

علی بهادری جهرمی شامگاه دوشنبه در جمع خبرنگاران در محل دانشگاه زنجان، به وضعیت بورس در ابتدای کار دولت سیزدهم اشاره کرد و گفت: وقتی دولت سیزدهم روی کار آمد، بورس به هیچ عنوان وضعیت خوبی نداشت، به همین خاطر دولت فعلی تلاش کرد تا طی دو سال گذشته، این حوزه به یک ثبات نسبی برسد.

وی ابراز داشت: برای رسیدن به این مهم، رویکرد دولت در خصوص سهام مردم، همان نگاهی بود که به موضوع حق‌الناس می‌شود.

تحقق مردمی شدن اقتصاد با عرضه نفت در بورس

یکی از مشکلات اصلی در حوزه تجارت نفت، وابستگی فروش نفت کشور به مبادی مشخص و معین نفتی است. یکی از راهکار‌های مهم در این زمینه متنوع سازی مبادی فروش و به‌کارگیری بازاریابان در بخش خصوصی برای این امر است. به همین منظور، اخیرا شورای عالی هماهنگی اقتصادی، طرح عرضه نفت خام در رینگ صادراتی بورس انرژی در داخل کشور به صورت ارزی را تصویب کرد که با توجه به قوانین بورس انرژی، فعالیت و معامله در این بازار می‌تواند مزایای متعددی را متوجه فعالان کند. وجود مزایای متعدد، موجب ترغیب اشخاص حقیقی یا حقوقی به سرمایه‌گذاری و ساماندهی و نظارت دقیق بر معاملات شده و کارایی بازار را به طور چشمگیری افزایش خواهد داد.

در همین راستا حمیدرضا صالحی، نائب رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران مبادی مشخص و معین نفتی را یکی از چالش‌های اصلی در حوزه تجارت نفت دانست و افزود: ایران کشوری غنی از سوخت‌های فسیلی مثل نفت و گاز است و مخازن گاز و نفت کشورمان به ترتیب رتبه دوم و رتبه پنجم دنیا را دارند. در سال‌های اخیر به دلایل مختلف بازار فروش انرژی کشور، رونق نداشته و محدود شدن منابع به مبادی مشخص و معین، کشور را در این بخش تحریم‌پذیر کرده است؛ بنابراین لازم است با برنامه‌ریزی دقیق و آینده‌نگری‌های لازم، تنوع بازار فروش و رقابت‌پذیری محصولات را بالا ببریم تا انرژی با ارزش افزوده بیشتری در بازار عرضه شود و منافع ملی حفظ شود.

وی به کارگیری از ظرفیت بخش خصوصی و عرضه نفت در بورس انرژی از طریق اوراق گواهی سپرده کالایی نفت خام را راهکاری مهم در حل مسائل موجود در حوزه نفت برشمرد و گفت: عرضه نفت در بورس انرژی از طریق اوراق گواهی سپرده، یک فرصت طلایی برای حرکت به سمت شفافیت است و تنوع خریداران نفت را به همراه دارد. با اجرایی شدن این راهکار و میدان دادن به بخش خصوصی و افراد فعال در این حوزه و صاحب نفوذان، می‌توانیم فروش نفت را بیشتر از پیش و رقابتی‌تر کنیم. بعضاً ممکن است نقش دولت‌ها در عرضه و تقاضا، ما را از اهدافمان دور کند که براین اساس لازم است نقش بخش خصوصی پررنگ‌تر شود. خوشبختانه بورس انرژی زیرساخت لازم برای اجرای این اهداف را دارد. از طرف دیگر موفقیت بورس انرژی در عرصه‌های دیگر نظیر گواهی صادره در مصرف انرژی و بهینه سازی مصرف، این امید را در ما زنده می‌کند که در این زمینه نیز موفق عمل کند.

عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی ایران و عمان در ادامه به مزیت‌های عرضه نفت در بورس انرژی پرداخت و تصریح کرد: زمانی که نفت، این پشتوانه محکم برای کشور، پا در عرصه بورس بگذارد، اتفاق بزرگی در بازار سرمایه رقم می‌خورد و همچنین پشتوانه‌ای محکم برای انجام پروژه‌های سرمایه گذاری خواهد شد. امیدواریم با حضور نفت در بورس، پروژه‌های سرمایه گذاری متوقف شده تقویت شود و با دخالت مردم در بخش سرمایه گذاری، اقتصاد مردمی که از فرمایشات و تاکیدات رهبری است را عملی کنیم.

صالحی با یادآوری مشکلات ناشی از ناترازی انرژی در زمستان، تاکید کرد: باید منابع حاصل از عرضه نفت در بورس انرژی از طریق اوراق گواهی سپرده نفت خام برای توسعه میادین جدید نفت و گاز کشور هزینه شود، تا دیگر شاهد ناترازی انرژی نباشیم و همچنین حضورمان در میادین مشترک انرژی را تقویت کنیم. ما در توسعه میادین جدید در میادین مشترک بسیار عقب هستیم، میادینی که می‌تواند به فروش بیشتر و بهتر نفت کمک کند و مارا درشرایط تحریم یاری کند.

سهیم کردن مردم در اقتصاد هسته‌ای با مشارکت بورس

رئیس سازمان انرژی اتمی ایران گفت: به منظور همکاری بیشتر بورس تهران و این سازمان و همچنین سهیم کردن مردم در اقتصاد هسته ای، کارگروه تخصصی بورس تهران و سازمان انرژی اتمی ایران تشکیل می‌شود.

روز دوشنبه محمد اسلامی معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران به همراه هیاتی از معاونان آن سازمان از محل بورس تهران و تالار معاملات بازدید کرد و با اشاره به ظرفیت‌های زیاد بازار سرمایه گفت: بازار سرمایه باید بتواند در ابعاد واقعی خودش ظهور کرده و اعتماد مردم را جلب کند.

وی ادامه داد: همچنین باید تلاش کرد با جلوگیری از هیجان زدگی و حفظ تعادل و ثبات، بازار سرمایه‌ای پویا داشته باشیم.

رئیس سازمان انرژی اتمی، اقتصاد هسته‌ای را بسیار شکوفا دانست و تصریح کرد: در این مقطع زمانی در سازمان انرژی اتمی، مبنا را بر استفاده از فرصت‌های بازار سرمایه گذاشتیم، زیرا اقتصادهای شکوفا در جهان از فرصت‌های بازار سرمایه بهره می‌برند. ما قصد داریم در افق ۲۰ ساله هشتاد میلیارد دلار سرمایه گذاری کنیم و همه زیر فصل‌های صنعت هسته‌ای دارای بازدهی و ارزش افزوده است.

وی گفت: ما به این موضوع به صورت تصمیم راهبردی معتقدیم و مقدمات آن را فراهم کردیم تا شرکت‌های زیر مجموعه سازمان انرژی هسته‌ای وارد بورس شوند. همچنین در بُعد دیگر برای ایجاد پروژه‌ها از تامین مالی بازار سرمایه استفاده می‌کنیم. این شرکت‌ها طراحی و تاسیس شده است و در غالب "شرکت پروژه" سازماندهی شده از بازار سرمایه تامین مالی می‌شوند.

وی افزود: متقاضیان صنعت هسته‌ای هم تقاضای سرمایه گذاری مشترک در داخل و هم خارج را دارد و تولیدات و محصولات داریم که صادراتی هستند.

اسلامی افزود: این شرکت‌ها به لحاظ اندازه و ظرفیت رشد کرده اند و کارهایی در تراز بین المللی انجام می‌دهند و با فعالیت خودشان قادر خواهند بود با ارزش آفرینی در بورس مطرح باشند و مردم بتوانند به آن‌ها اعتماد کنند.

وی افزود: ما به بازار سرمایه معتقدیم و مقدمات را برای شروع فراهم کردیم. همچنین در حال تنظیم زمان آغاز فعالیت هستیم تا بتوانیم شروع خوبی داشته باشیم.

معاون رئیس جمهور به مردمی سازی اقتصاد هسته‌ای تاکید کرد و گفت: مهم این است که مردم بدانند که برنامه هسته‌ای جنبه‌های موفق اقتصادی دارد و سیاست "درهای باز" را برای مردم مبنا قرار دادیم تا حس نزدیکی بیشتری نسبت به برنامه هسته‌ای داشته باشند.

وی ادامه داد: شبکه سازی شرکت‌ها و موسسات سرمایه گذار در صنعت هسته‌ای که به لحاظ فنی رتبه بندی می‌شوند با ایجاد اعتماد دو طرفه، می‌توانند در بخش‌های مجاز هسته‌ای حضور داشته و از منافع و ارزش افزروده آن بهره‌مند شوند.

رئیس سازمان انرژی اتمی تاکید کرد: ورود صنعت هسته‌ای در بازار سرمایه و شبکه سازی شرکت‌های سرمایه گذاری می‌تواند این صنعت را هر چه بیشتر مردمی کند.

ورود صنایع جدید به بورس

در این بازدید محمود گودرزی مدیرعامل بورس تهران ضمئن توضیح فرایندهای مالی و پذیرش شرکت‌ها در بورس تهران گفت: بورس تهران رویکرد جدیدی را با حمایت سازمان بورس در پیش گرفته است و در یک سال گذشته دنبال ورود صنایع جدید مانند شرکت‌های اقتصاد دیجیتال محور بوده است.

وی افزود: هم اکنون قصد دارد پذیرش شرکت‌های مرتبط با صنعت هسته‌ای را آغاز کرده و در این راه گام بردارد

مدیرعامل بورس تهران ادامه داد::، چون این صنعت به دانشمندان داخلی متکی است و هنگامی که شرکت‌های مرتبط با اقتصاد هسته‌ای در بورس تهران آغاز به فعالیت کنند، می‌توانند به روند تعادلی و ثبات بازار سرمایه کمک کند.

وی افزود: باید از تجربه کشورهای دیگر درس بگیریم، چراکه توسعه برخی از این کشورها از مسیر سرمایه گذاری گذشت.

مدیرعامل بورس تهران تصریح کرد: در بازار سرمایه زیرساخت‌های بسیار جذاب و مدرنی داریم، ولی به نظر می‌رسد در سال‌های گذشته زیر ساخت‌ها و برخی ابزارهای مالی مانند صندوق خصوصی نادیده گرفته شده است این در حالی است که کشور آلمان رشد و توسعه خود را بر پایه صندوق‌های خصوص بنا گذاشه است.

مدیرعامل بورس تهران به شروع فعالیت ابزار جدید "سهام عام پروژه" اشاره کرد و گفت: به زودی تامین مالی ۷۰ میلیون دلاری یعنی قریب به ۳۵۰۰ میلیارد تومان برای یکی از شرکت‌های دانش بنیان استان کرمانشاه که در حوزه سوخت سبز فعالیت دارد، خواهیم داشت و به نظر می‌رسد این تامین مالی یک آغاز درست است.

گودرزی گفت: ما در بورس تهران با راهبری و سیاست گذاری که سازمان بورس انجام می‌دهد، آمادگی کامل و تمام قد داریم تا به صنعت هسته‌ای و پذیرش شرکت‌های این صنعت کمک کنیم تا ما هم مانند سایر بورس‌های دنیا که شرکت‌های صنعت هسته‌ای در آن‌ها معامله می‌شوند شاهد این نوع معاملات باشیم.

سیاست‌های راهبردی سازمان بورس

مجید عشقی رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در ادامه این جلسه گفت: بازار سرمایه در کشور ما در سالیان اخیر مظلوم واقع شده است. ولی با این وجود کارکرد آن حفظ شده و در بازه بلند مدت اتفاق‌های مهمی روی داده و حضور فعال بازار سرمایه به توسعه صنایع در ۲ دهه اخیر کمک کرده است.

رئیس سازمان بورس به انتفاع معادن و پتروشیمی از بازار سرمایه اشاره کرد و گفت: یکی از ایرادات، گاها سیاست‌های کلان اقتصاد است که سبب هدایت ناهمگون سرمایه در کشور می‌شود.

عشقی به سیاست‌های سازمان بورس اشاره کرد و افزود: آشنایی بخش‌های اقتصادی و صنعتی با ابزارهای مالی از سیاست‌های راهبردی سازمان بورس است.

وی افزود: چالش‌های مختلفی در بازار شاهدیم، ولی قطعا در بلند مدت بازار سرمایه می‌تواند در صنایع گوناگون وارد شود و صنعت هسته‌ای نیز می‌تواند از پتانسیل‌های بازار سرمایه بهره‌مند شده و به منظور تزریق منابع مالی و توسعه شرکت‌های زیر مجموعه انرژی اتمی نیز گام بردارد.

شایان ذکر است در پایان این جلسه، مقرر شد کارگروه مشترک بورس تهران و سازمان انرژی اتمی تشکیل شود تا فرایندها و اقدامات لازم به منظور مردمی کردن هر چه بیشتر اقتصاد هسته‌ای با حضور کارشناسان مربوطه تداوم یابد.

ورود پول‌های جدید به بورس

کارشناس بازار سرمایه گفت: در حال حاضر حداقل ۶۰ درصد سهام‌ها در شرایط بسیار ارزنده‌ای قرار دارند و به اصطلاح «بازار خریدنی است».

یاسر فلاح، تحلیلگر بازارهای مالی و فعال بازار سرمایه، با تاکید براینکه شرایط فعلی بازار سهام برای کسانی که قصد ورود به بازار سهام را دارند، بسیار مناسب است، اظهار کرد: در حال حاضر حداقل ۶۰ درصد سهام‌ها در شرایط بسیار ارزنده‌ای قرار دارند و به اصطلاح «بازار خریدنی است» و قیمت بسیاری از سهم‌ها جذاب شده است. این جذابیت در یک افق میان مدت عاملی برای ورود سرمایه گذاران جدید و نقدینگی جدید به بازارسهام تلقی می‌شود.

وی افزود: بنابراین سرمایه‌گذارانی که امروز سرمایه خود را وارد بازار سرمایه کنند، در ۶ ماه آینده بازدهی خوبی را کسب خواهند کرد.

این تحلیلگر بازارهای مالی ابراز داشت: نسبت رابطه قیمت به سود یا P.E ابزار مناسبی برای تحلیل شرکت ها، صنایع بورسی و شاخص‌ها است. در حال حاضر P.E بازار سهام در حدود ۸ واحد قرار گرفته است. این مقدار P.E نشان می‌دهد که بازار سهام در تعادل به سر می‌برد.

فلاح تصریح کرد: P.E در حدود ۸ واحدی، این نوید را به اهالی بازار سهام می‌دهد که به زودی شاهد یک رشد خواهیم بود و بازار به سمت افزایش تقاضا پیش خواهد رفت.

فعال بازار سرمایه اظهار داشت: مجموع متوسط ارزش روزانه معاملات خرد بورس تهران و فرابورس در حدود ۴.۵ هزار میلیارد تومان است که ارزش پایینی است، بنابراین شرایط برای افزایش حجم معاملات خرد بورس و فرابورس فراهم شده است.

شرایط کنونی بورس مانند سال ۹۹ نیست

فلاح با اشاره به این نکته که برخی‌ها شرایط فعلی بازار سهام را با سقوط بازار سهام در سال ۹۹ مقایسه می‌کنند، گفت: این مقایسه کاملا غلط است، زیرا اصلا نمی‌توان شرایط امروز بازار سهام را با شرایط مرداد سال ۹۹ مقایسه کرد، زیرا نسبت P.E در سال ۹۹ در محدوده ۳۷ واحد قرار داشت، این در حالی است که P.E بازار سهام درحال حاضر در محدوده ۸ واحدی قرار دارد. این موضوع نشان می‌دهد که شرایط امروز بازار سهام متعادل است، اما در سال ۹۹ بازار سهام بسیار گران و یا به اصلاح حبابی بود.

وی اظهار کرد: در سال ۹۹ حجم و ارزش معاملات افزایش چشم گیری داشت، به طوری که ورود نقدینگی به بورس شتابان افزایش می‌یافت و در ماه‌های تیر و مرداد معاملات روزانه به ۲۰ تا ۳۰ هزار میلیارد تومان می‌رسید.

این تحلیلگر بازارهای مالی عنوان کرد: ارزش دلاری بازار سرمایه در حال حاضر به ۱۶۶ میلیارد دلار می‌رسد، در حالی اگر بخواهید این رقم را با عددهای سال ۹۹ مقایسه کنیم، برابری می‌کند با شاخص ۶۰۰ هزار واحدی در سال ۹۹. ضمن این که در حال حاضر نرخ دلار در بازار غیر رسمی در حدود ۴۸ هزار تومان قرار دارد، در حالی که نرخ دلار غیر رسمی در سال ۹۹ در حدود ۱۸ هزار تومان بود.

وی افزود: در حال حاضر در بسیاری ازنماد ها در گروه‌هایی مانند گروه بانکی، گروه فلزات اساسی، گروه دارایی، گروه صنایع غذایی و ... پایین‌تر از ارزش خود در حال معامله هستند. این شرایط فرصت خوبی است برای سرمایه گذارانی که افق میان مدتی و بلند مدتی را در پیش گرفته اند.

فلاح در پایان تاکید کرد: اگر تصمیم‌های دولتی در گروه‌های خودرو سازی، پالایشی و پتروشیمی منسجم شود و یک صدای مشخص و واحد از دل سیاست گذار بیرون بیاید، در آن زمان سرمایه گذاران راحت‌تر برای ورود به بازار سهام‌ تصمیم گیری خواهند کرد.

کد خبر : 5035
برچسب ها
اخبار مرتبط
نظرات بینندگان
بدون نظر
ثبت نظر
پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
 
 
 
پاک کردن بحران استقراض‌های هنگفت!
 پای رانت به فضای مجازی کشیده شد
شناسایی فرصت‌های جدید در صنایع بالادست صنعت پتروشیمی
سرنوشت محموله‌های حاوی روغن در بندر عباس به کجا رسید؟
عدس 71 درصد و لوبیا سفید 130 درصد گران شد
مهلت بخشودگی جرایم مالیاتی تمدید شد
تقلای مدیرعامل اتحادیه دام سبک برای گرانی گوشت قرمز!
چشم بسته دولت بر حاشیه نشین های پایتخت
کاهش ۷۰ درصدی صادرات خشکبار ایران
گشودن دریچه‌ صادراتی جدید به روی دنیا
هشدار درباره فروش طلا با عیار پایین
حساب بانکی چه کسانی مشمول مالیات می‌شود؟
جدیدترین راهکار خرید و فروش خودروهای کارکرده!
ریخت و پاش تبلیغاتی «آینده» با جیب خالی
تن ماهی و رب گوجه چند درصد گران می‌شود؟
سقف معافیت مالیاتی برای اشخاص غیرتجاری مشخص شد
متقاضیان نهضت ملی مسکن باید هر ۲ ماه ۴۰ میلیون واریز کنند
مردم می‌گویند دولت از بالا رفتن قیمت دلار خوشحال می‌شود 
دلار باز هم ارزان شد ولی تقاضایی نیست!
«مالیات بر عایدی سرمایه» علیه سوداگری
دودی که از سیانور خطرناک‌تر است
خداحافظی با اقتصاد زیرزمینی
دستمزد کارگران از تورم عقب مانده است
کارت بانکی ۶ بانک حذف می‌شود
قیمت پیاز اولین شوک بازار در سال ۱۴۰۳
قیمت عجیب حواله‌های خودرو؛ ۱۲ میلیارد تومان ناقابل!
عرضه قارچ بالاتر از کیلویی ۱۰۰ هزارتومان گرانفروشی است
خطر ریزگرد‌های قم بیخ گوش تهران
اگر سود سهام عدالت نگرفتید بخوانید
کارگر و کارآفرین دو همکار در خط مقدم نبرد اقتصادی
حمایت و توانمندسازی مردم برای زندگی سالم
افزایش شیب کاهش فشار مالیاتی بر تولید
جایگاه مبهم خصوصی سازی و بخش خصوصی در تولیدات صنعتی
حلقه مفقوده برندسازی در سبک زندگی ایرانی
مزیت «توسعه انسانی بالا» در ایران
توسعه اقتصادی یعنی پیوند مردم با بازار سرمایه 
شمارش معکوس برای رونمایی از نقشه راه همه جانبه
اعطای تسهیلات نولید با کمترین سخت گیری
تامین برق پایدار صنایع با مشارکت مردم
۱۱ بندی که بحران مسکن را کنترل خواهد کرد

 

 

صفحه نخست درباره ما تماس با ما RSS
INFO@TODAYONLINE.IR

همه حقوق این سایت متعلق به روزنامه «امروز» است و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است